School: An Clochar, Banada (roll number 11887)

Banada, Co. Sligo
An tSr M. de Lellis

1. (continued from previous page)
    le díol aige. Ár ndóigh aon oidhche amháin bhí na comhursana istigh ina theac agus bhíodar ag cainnt 'is ag chomhrad. Dubhairt Pádhraig nach raibh briogleóid aige ríam agus go dtuibhfead sé sgilling do aon duine sa theach a cuideocadh leis bríogleód a dhéanamh.
    Dubhairt fear amháin go ndéanfadh sé íarracht. Cuir sé 'cuile duine a bhí sa theach taobh amuigh de'n doras, coigil sé an teine, sguab sí an teinnteán, agus fuair sé "cíbe glas" agus dhein sé leabhaidh compórdual ar an teinnteán. Annsin thug sé béile mór dó. "Culcannon" agus nuair a bhí a shaith ithte aige luigh sé ar na cíbibh agus níorb fhada go raibh sé ina shámh-codladh, agus é ag brionleóid. Bhí brionglóid aige go raibh sé ina fhear bhoct, agus go raibh go leór airgid le díol air aige, nuair nach raibh sé indon a "debts" a díol air -
    Bhéra Ní Chonmhaigh
    Toberroddy, Co. Sligo