School: An Clochar, Banada (roll number 11887)

Banada, Co. Sligo
An tSr M. de Lellis

1. Is mo athrú a tá tar teacht ar an saoghal le deanaigh. Sa am fadó ní raibh ann acht tigte ceann tuighe acht is beag díobh atá ann anois. Tigte ceann slinne is mó atá ann indiú.
    Bíodh na faill deannta Se cré buidhe agus na hurlair leis agus dá bhrigh sin tighthe deasa compárdhamha do beadh iad. Bíodh teine breag dearg san teintean i gconmuidhe biadh an lión - tighe go leir in a suidhe cois teine ar feadh na hoidhche fada Geimreadh. "Níl aon tinnteán mar do tinnteán féin" adeir an sean focal.
    Tá teach den sort seo i mo cheanntar. Ní aoine in a conmuidhe ann anois act spriodhanna. Aon oidce amhain
        1. buildings
    Máighréadh Breathnach