School: An Clochar, Banada (roll number 11887)

Banada, Co. Sligo
An tSr M. de Lellis

1. (continued from previous page)
    na séamhadh aoise. Bhí ollphiast uath básach ins an gceanntar sin. Mar buigheadh sé na beitidhigh agus na daoine, agus bhí an tír ar fad sgriosta aige. Ach thainic Attrachta Naomtha chun a gcabhair. Sheas sí air agus mhairbh sí é. Ar an ionadh sin d'eirigh uisge aníos as an dtalamh áit a bhfuil an tobar anois.
    Thosnuigeann an oilitreacht ar an 11adh Lugnasa. Lá Fhéile Attractha Naomta. De gnáth deireann na h-oilitrigh Paidrín le linn dóibh dul thart timceall an locha trí uair. Le na bliadanta goirid anuas chuaidh an oilithreacht in éag ach táthar dá aitbeóchaint arís. Má bhíonn cheadh nó creacht ar dhuine cimiltear an t-uisge leis agus deirtear go leigheasofaidhe é. Má bhíonn aon
    Bhéra Ní Chonmhaigh
    Toberroddy, Co. Sligo