School: Tobar an Choire (2)

Tobercurry, Co. Sligo
Eilís Caswall

1. An Arrain"
    Olenn bó cuileóga - ('Serribs" a Tugtarortha) as tobar uaireautd, agus nuair a dhéineanen sí anilaid meaduigheann sí agus tagann tennead uirghe. Dinsin is gádh and "Arraing" a Fiáil Sí. Cloch bhionai Fáda 'seadh an arraing i níl sí leFáil ai ag Saoini áirighe, g na daoine go bFeil sí acu ní marí leo an cholc do ghabairg S'ainne aí Si dhuine go bhFuil bó ghinn aige.
    Cuidtear and Arraing gSap iGcruiscín le Seoch uisce gugtar an Seoch doin mbuin (dar ndóig ní thógann an bó and arraing aí bíonn sí audhoc) ins an deoi.) Nuaid a bíonn an deoch ólta ag an mbuin tógtar an araing, deintear cómhargha na croise os cionn drom na bó laisa léi. Deintear an mé sein o léir taobh istigh den stábla ar dtúis, ansan Taobh annuigh. Uair sa ló deintear an Rad geu go bhFeicteaar go bhfeul an bó go maith arís.

On St.Bridget's night some people put out a cloth and leave it outside until the next day.

On St.Bridget's night some people put out a cloth and leave it outside until the next day. It is said that there is a cure in this cloth for a headache or any other such ailment. In the case of a headache the cloth is put around the head of the sufferer.
    Mary Gaughan
    Imleach Beag, Co. Mayo