School: Druimín (roll number 9438)

Drummeen, Co. Leitrim
Tomás Ó Ceallaigh

1. Druimín is anim don sgoil seo. Drimmien an litriú béarla atá ar an gcloic ar eadán na sgoile agus Drummeen an litriú atá ar léarsgáil an cheantair. Ni fios dom fe'n cad chuighe an difriocht san litriú agus tá sé deacar freisin a thuigsint cad é an fáth gur tugadh an t-ainm Druimín uirthí. Mar is i Drum Conaí ? Drumcony atá sé suidhte agus beidhfí ag suil le Sgoil Náisiúnta Drumconaí mar ainm uirthí.
    Seo an mhíniú a fuair mé féin ó fear san gceanntar seo. Beidh sé gá cur isteach níos deanaighe ag dalta sgoile is doca.

Beagnach caoga bliadhan ó shoin nuair bhí an sgart pároíste ar lorg ionad nó suidheamh do'n sgoil, fuiar sé é ó Séamus Ó Coinneagáin fear go raibh comhnuidhe ann(?)
    Tomás S. O Ceallaigh
    Tomás de Brun