School: Ceathrú (Carton) (roll number 15339)

Cartron, Co. Leitrim
Seán Ó Floinn

Tá áit ar an oileán mar atá fios agat féin a glaogann siad na seacht dteampaill air...

Sgéal eile ó Chóilin Mac Donnachadha, Cill Ronáin
    Seán Ó Floinn Dromdarach Maothail a fuair an sgéal uaidh san mbliadain 1929, agus a sgríobh san leabhar seo é.

Tá áit ar an oilean mar atá fhios agat fhéin a glaodann siad na Seacht dTeampaill air agus bhí Naoimh go leor ann. Ach mar a cheile níor thaíniceadar feín agus Naomh Eanna le chéile, bhíodar ag acrann i gcómhnuidhe cé aige a mbéadh an oileán. Rinneadar socrughadh annsin -
    An fear thoir agus an fear thiar Aifrionn a léigheadh ag a do dhéág a clog Dia Dómhnaigh. Théis Aifrinn abheith léighte acab, 'acan duine acab a dhul ar a chapall agus pé ar bith áit a gcasfaidhe dá chéile iad an t-oileán a beith 'na dá leith acab. Bhuel, léigh an fear thiar Aifrionn leath uair roimh an fhear thoir agus nuair bhí Aifrionn léighte aige, chauidh sé 'un t-srotha agus bhí piosa maith bóthar bainte aige sul a thosuigh an fear thoir. Nuair bhí an fear thoir réidh chuaidh sé ar bhóthar agus ní raibh sé morán acar ar siúbhal nuair chonnaic sé an fear thiar ag tigheacht aniar aige. Bhí fios aig annsin nar choinnigh sé a ghealadh. Nuair chonnaic sé ceárd bhí déánta aige, chuir sé suas a lámh agus
    Seán Ó Floinn
    Drumdart, Co. Leitrim