School: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Milltown, Co. Galway
Siobhán, Bean Uí Dholáin

1. Bí fear ann fadhó agus bhi ann dúil aige ar uisge beatha gach sathairn nuair a eobhadh sé an airgead on bhfear a bhí sé ag obair só thugheadh sé go dti an baile agus dolfadh sé gach piginn a beadh aige.
    Aon oidce amhain ní raibh aon bidh sa teach. Bí na paiste ag caoineadh leis an ocras agus ni raibh fios ag an bean ceart a seanfhadh sé timceall a dho dheag a clog thainig fear go dtí an doras agus diarr se ar an bean cen fáth a raibh sé ag caoineadh agus dubhairt sí nach raibh aon bidh sa teac.
    "Nuair a racaidh mé amach arsa an bfear" feach isteach 'san mbosca san agus cifeadh tú do sháith min ann nuair cuaidh an bhean go dtí an bosca bhí se lán de min agus bi a shaith mhin aige as sin amac.
    Peggí Ní Dhólán
    Padraig O Dólán