School: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Milltown, Co. Galway
Siobhán, Bean Uí Dholáin

1. Uair amháin fuair fear ó mbaile an Mhuilinn bhás agus nuair a tháinig sé cómh fada le geata an flaitheas bhí naomh Peadar annsin ag tabhairt aire den geata. A Pheadar Naomhtha ars an fear leig isteach mé". Ní leigfead arsa Peadar. Tamall 'na dhiaidh san thuit Naomh Peadar 'na chodhladh agus tháinig an Maighdean Mhuire go dtí an áit 'na raibh an fear 'na sheasamh. "Nuair a dhúisig Pheadar anois" ar sise "iarr cead air airis a dhul isteach ins na bhFlaitheas. Níor bhfada in a dhiaidh san gur dhúisigh Peadar agus d'iarr an fear air cead a dhul isteach ina an bhflaitheas. "Cér bas thú" arsa Peadar. " As Baile an Mhuilinn mé " arsa Peadar " agus failte romhat mar is tusa an céad duine ón áit sin.
    Síghle Ní Neill
    Ummeracly East, Co. Galway