School: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Milltown, Co. Galway
Siobhán, Bean Uí Dholáin

1. Bhí beirt fhear ag dul ar turas lá ins an trean. Bhiodar ag cainnt le na ceile. Tar-eis tamall cuir ceann acú a lam in a phoca agus thog sé amach a phiopa. Thóg sé amach píosa mór tabach annsin, agus bain se piosa dhé agus rinne sé an piopa a lasadh annsin. Cuir sé deathach suas san spéir annsin fé mar a deineann trean.
    Bá mait leis an fear eile gall a fhághail agus cuir sé a lámh in a phocha agus tog sé amach a phiopa. Cuir sé a lámh in a phoca eile a feicsint an raibh cipín ann acht ní raibh. D'iarr sé ar an fear eile cipín a tobairt do agus thug sé an cipín do.
    Cuir sé a lam in a pocha arís ag feicsint an raibh tobach ann ach ní raibh. O Muise, Muise ar seisean" leis an bfear eile ceard a deanfadh mé rinne mé dearmadh ar mo tabach agus mo cipin. Rinne an fear ar agus tóg sé an cipin uaide aris agus ar seisean níl aon mait i gipín nuair nach bfuil tabach agat
    Caitlín Ní Conghaile
    Padhraig O Conghaile