School: Dealgain (roll number 11770)

Dalgin, Co. Galway
Breandán Ó Riain

1. Fadó bhí muilneoir in na chómhnaidhe in Éirinn. Do mhair sé é féin agus a bhean i bhfad. Bhíodh an muilinn ag obair i gcómhnaidhe agus rinne siad a lán airgid. Acht uair amháin chailleadar a gcuid airgead agus thosaig gach rud ag dul in a naghaidh. Ní thagfadh aon duine chuig an muilinn agus bhí saoghal an bhocht ag an muilnéor agus a bhean agus dubhairt an
    muilnéor go gcaithfeadh sé an muillinn a dhíol chun biadh a cheannacht. Chuaidh an muilnéor amach maidin amháin. Thosuigh sé ag siubhal inaice srutháin inaice an mhuillinn. Chuala sé torann ins an
    srutháin agus stad sé le féachaint céard a bhí ann. Annsin chonnaic sé bean áluinn ag éirghe suas as an uisge. Dinnis sé dí gach rud. "Tuigeann mé an sgéal" adeir sí " agus déanadh mé tú níos saidhbhre
    ná bhí tú ariamh". Bhí an muilnéor an buidheach dhí. Chuaidh sé abhaile agus ní raibh sé bocht as sin amach.
    Seán Ó Lorcán
    Cloonagh, Co. Galway