School: Dealgain (roll number 11770)

Dalgin, Co. Galway
Breandán Ó Riain

1. Uair amháin bhí fear uasal ag tabhairt féasta do shagart agus i rith an fhéasta cé tháinig go dtí an doras ach bacach agus chuaidh an fear uasal go dtí an doras agus dúbhairt sé leis teacht isteach go dtugadh sé giota den gé dó a bhí acu i gcóir an fhéasta. Nuair bhí siad críochnuigh ar chor ar bith dubhairt siad leo féin bféidir dóibh a fhághail amach cé acu a gheobhadh an loisdín is fearr an oidhche sin. Chuaidh an triúr acu go crosbóthar agus thóg ceann acu bothar amháin, ceann eile acu bóthar eile agus thóg an ceann eile bothar eile. Nuair bhí an fear uasal ag siubhal dhó féin chas dá bhean leis agus dhá coinnéal 'na lámha acu. Thug siad an fear uasal go dtí tigh mhór darbh ainm tigh ósta agus bhí oidhche breagh aige ann. Níor fhéad an bacach lóisdín a fhághail ar chor ar bith ach i dtigh na muc. Caill an sagart a bhealach agus chuaidh sé isteach i gclais gainmhe agus
    T. O Máirtín
    Dalgin, Co. Galway