School: Dealgain (roll number 11770)

Dalgin, Co. Galway
Breandán Ó Riain

1. Bhí rí in Éirinn fadó agus lá amháin chuaidh sé amach ag fiadhach. Casadh leis machanáin agus rug an rí sin ar rí eile leis an machanáin a fhághail. Glaodh rí acu ar an dara rí.
    Tharraing siad annsan ar a bhfeadrach dreas ar a ranganna ruadh ach níor fhéad siad bóin
    nó dís a fhághail ar an macanáin. "Mó chón" ars an chonáin cille cuanta ar san macanáin.
    Rug an ceithre rí annsan ar an gcúig ceann agus an cúigeadh ceann ar an séamhadh ceann.
    "Mo chón" ars an conán cille cuanta ar san macanáin. Rug an sémhadh ceann ar an seachtmadh ceann, an seachtmadh ceann ar an ochtadh ceann. " Mo chón airís" ars an conáin cille cuanta ars an macanáin. Rugadh an ochtmadh rí annsin ar an naoimheadh ceann, an naoieadh ceann ar an deicheadh ceann an deicheadh ceann ar an t-aonadh ceann déag. "Mó cón" ars an conán cille cuanta ars an macanán. Rug an t-aonadh ceann déag ar an dara ceann déag. Rug an dara ceann déag ar an macanáin agus thóg siad seacht n-acra talmhan leo agus an macanáin
    le chéile. Agus cé he an rí ach an dréoilín agus a dháréag mhac agus an macanáin
    P. O Muinneacháin