School: Rathún (Clochar) (roll number 1013)

Rahoon, Co. Galway

Fuaireas an sgéal seo ó Mícheál Mac Cuimín
    Cinn-Uisge
    Baile Cláir
    An droch saoghal a bhí amuigh fadó.
    Cúpla blian ó shoin, chuala mé sean fhear a rádh go raibh a h-athair amuigh i mblian go raibh an ghorta amuigh.
    Dubhairt sé go (raibh) sé na daoine ag fághailt bháis leis an ucras. Ní raibh rud ar bith le n-ithe acu, ach coirce agus cruithneacht nach raibh abaidh. Ní féidir na feilméaraí rud ar bith do chur, mar bhí sé ithte acu, nuair a bheith sé ós cionn an talamh.
    Bhí feilméaraí saidhbhir agus bhí sgioból mór min-coirce cruinnigh suas aige. Bhí na daoine ag dul thart ag iarraidh gráinne min-coirce in Ainm Dé.
    Gach lá bhí daoine caillte ar thaobh an bhóthair, agus ar gach áit. Déanann daoine poll dóibh, agus cuirtear trí nó ceathar coirp in aon poll. Ní raibh siad ag déanamh aon uaigh san am sin is atá siad ag déanamh indiu.
    Nuair a bhí an ghorta thart tháinig tinneas mór, agus bhí beagnach
    Cáit Ní Ioláin