School: Sean-Chill

Shankill West, Co. Galway
Riobárd Ó Conaill

Bhí fear fadó ina mhairneallach agus theidheadh sé go údrtha iar fairrge.

Bhí fear fad ó in a mhairneallach agus theidheadh sé go tíortha thar fairrge. Ba as paroiste Cillchoirín é agus Padraig Ó Chonchubhair b'ainm dó. Baitheadh an long a raibh sé uirthi in aice le cuan agus snámh sé go dtí an cuan. Chuaidh sé isteach i d-teach breagh ar bhruach coille. Bhí fear beag annsin in a shuidhe ar stól beag agus a chuid gruaige chomh geal leis an sneachta. D'iarr sé ar an mairnéallach cér bas é. Dubhairt an mairneallach as Éirinn. D'iarr an fear beag c'én áit in Éirinn. "In aice le Cillchoirín" d'freagar an Mairnéallach. D'iarr an fear beag an raibh eolas aige ar "Lios Dhruim a Deallra". Dubhairt an mairnéallach go raibh. Dubhairt an fear beag "nuair a d'fágamar Éire d'fágamar an oiread óir i Lios Druim a Deallra 's a dhéanfadh Éire saidhbhir". Tá cú dá cumhdach agus siubhlann sé gach oidhche as Druim a Deallra go dtí Eescir Stiopáin in gar le Maghlocha.
    Roisín Nic Ghabhann
    Thomas Mannion