School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

1. Tá caisleán san áít seo ar oileán beag amuigh i Loch Coirrib idir Corr na Móna agus an Mám, agus Caisleán na Circe a tugtar air. Tá an díón leagtha de acht tá cuid de na fallaí in-a seasamh fós. Sé an fáth gur tugadh Caisleán na Circe air mar aon uair amháin bhí bean de mhuintir Flaithbeartaigh in a comhnuidhe ann agus bean an leisgeamhail dobh eadh í. Lá amháin nuair a bhí sí ag ithe a bhéíle tháínig cearc isteach agus bhí sí ag piocadh gráíne min bhuidhe de'n urláir agus nuair a chonnaic an bhean í bhí aithmhéal uirthi nach raibh sí feín i n-ann ithe chomh h-éasga leis an gcirc sin agus deirtear go raibh gob circe uirthi ar maidin. Tugtar Caisleán na Circe ó shoin air.
    Chaith Gráine Uí Mháille tamall maith san gcaisleán sin. Deirtear go raibh sí lá i mBaile Átha Cliath agus go bhfaca sí páiste óg i gcliabhán, oighre Iarla Bhinn Eadair, agus ghoid sí é. Thóg sí go Caisleán na Circe é agus dubhairt sí nach dtiubhradh sí ar ais é go bhfuigheadh sí go leor airgead. Bhí casán tirm ag dul amach chuig an caisleán an t-am sin ach níl sé ann anois.
    Siobhán Bean Uí Floinn