School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

1. Ní bhíodh aon mheadar ag daoine san áit seo fadó. Níor chuala siad tada ach an oiread faoi cuigeann. Tugtar cuinneóg ar an soitheach in-a ndéantar maistreadh ann. Tá cuinneóg againn sa mbaile. Tá sé déanta in a dhá chuid, an chaipín agus an cuinneóg. Tá sé tuairim dhá throigh ar áirde agus tá sé timcheall aon throigh ar leithead nó mar sin in a bhonn, ach tá sé beagán níós leithne in a bhárr. Seasann gach cuinneóg timcheall deich mbliana nó mar sin.
    Is iad na h-ainmneacha a tugtar ar ghléásanna na cuinneóíge, an loithne, an clúid, agus claibín. Corruightear an loithne síos suas go dtí go mbíonn an maistreadh déanta.
    Cuireann cuid de na daoine splanc faoi an gcuinneóig nuair a bhíonn siad ag déanamh maistreadh, agus cuireann siad sean-bhróg nó fód móna faoi an gcuinneóíg nuair a bhíonn siad
    Pádraig Ó Droighneáin