School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

1. (continued from previous page)
    Bhí fear, Tomás Ó h-Allmhuraín, i bhFearnacht, i n-aice le Corr na Móna, fadó, agus cuireadh as a seilbh é. Deirtear gur b'é an fáth a dheineadh é mar bhí na sagairt ag léigheadh Aifrinn i dteach eile, agus bhí an ministéar agus go leor Sasanaigh ann. Nuair d'árduigh an sagart an Comaoine, dubhairt na Sasanaigh, "féach é ag árduigh suas an Dia bréige". D'iarr an sagart ar na daoine an raibh aon duine sa teach a leigfeadh isteach é agus a choinneóchadh amach na Sasanaigh. Dubhairt Tomás go raibh sé féin i ndon. Sheas Tomás sa doras agus sháith sé an píce i n-aon duine a tháinig isteach agus ní raibh sé dhá lá gur cuireadh as a seilbh é. Is é an Tighearna Liathroime a rinne sin freisin.
  2. Bhí triúr fear ag bádóireacht ar loch Measga aon uair amháin agus chuaidh an bád síos agus báitheadh an triúr acu.
    Lá amháin chuaidh lán báid de daoine ó Rosmuc go Oileán na gCadhain. Ar an mbealach abhaile thógadar cailín isteach sa mbád leo. Siad na daoine a bhí sa mbád, Pádraig Ó Conaire, sin é athair Phádraig Óg Ó Conaire, an
    Micheál Ó Liodáin
    An Cloigeann, Co. Galway