School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

1. (continued from previous page)
    Ní bhíodh ag an bhfear seo fá chóir leabaidh ach tuighe caithte ar urlár. Dubhairt na daoine leis gur mór an náire dhó gan leaba comportiúil a bheith aige agus ag a bhean i ndeireadh a shaoghail. Chuir sé fios ar shiúinéar agus rinne sé leaba dóibh. Chuadhadar a choladh an oidhche sin agus nuair a d'éirigh sé ar maidin, agus chuaigh amach fuair sé a chapall breágh glas báidhte san abhainn. Chuaidh sé isteach agus dubhairt le n-a mhnaoi, "Éirigh suas go tapaidh, tá mo chapall glas báidhte." Bhris sé an leaba agus dubhairt sé, "An té a árduigheann é féin, ísleóchaidh Dia é, agus an té a ísligheann é féin, árdóchaidh Dia é."
  2. Bhí fear agus bean in a gcoinnuidhe le céile fadó. Duine réidh dob'ead an fear. Bhí sé ag briseadh cloch ar an mbóthar. Maidin amháin nuair a bhí sé ag dul obair dubhairt Máire, a bhean, leis píosa leathair a tabhairt leis ó'n siopa le píosa a a chur ar a bróig. Dubhairt Tomás go dtiubradh.
    Nuair a tháinig Tomás abhaile d'iarr Maire air ar thug sé an leathar. Dubhairt sé go mbeadh sé aige lá 'r na bhárach go cinnte. Tháinig Tomás abhaile an tráthnóna in a dhiaidh sin agus ní raibh an leathar aige agus dubhairt Máire leis, "Muise is
    Pádraig Ó Droighneáin