School: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. Galway
Énrí Ó Máille

1. Tá go leór deifriocht ins na tighthe abhí ann fadó agus na tighthe ata ann anois.
    Bhí ceann tuighe ar an gcuid is mó do na tighthe fadó. Bhiodh sean-mhataí agus píosa ádhmaid ins an doras acú agus chaithfeadh siad a dhul ar a nglualní le dúl isteach ann bhí sé chomh híseal sin. Bhiodh na simléir déanta as ádhmad agus bhiodh cliabh ar a bhárr leis an deatach a leigeann amach.
    Bhí binneana maola ar go leó do na tighthe fadó mar bhí an tuighe leigthe anuas orra. Bhí na tighthe sin an chomhang.
    Bhí sean - teach ar thaobh chruich fadó agus chuaidh sagart ann ag cur holar ar shean-fhear abhí ann. Bhí sé éasgaidh a dúl isteach ann acht nuair a shíl sé a theacht amach chinn sé air agus d'fhearr sé orra cé'n chaoí a rachadh se amach.
    Séamas Breathnach
    Seán Breathnach