School: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. Galway
Énrí Ó Máille

duine ar bith a chaith oidhche ariamh ann go mbeadh siad marbhú ar maidin.
    Ní miste liom arsa "Cos Dhubh" dhá bhfuighinn mo sháith le n-ithe agus le n-ól.
    Tá sin ann cheana arsa an fear leis agus tá baraille leana fághtha annsin i gcomhnuidhe le h-aghaidh lucht-curtaidheachta.
    Bhí "Cos Dubh" an-tsásta annsin mar bhí an-tóir ar lean aige agus thiubhrfhadh sé rud ar bith acht a shaith a fhághail dhe.
    Nuair a bhí sé a' imtheacht le ghabhail isteach sa teach casadh sean leadaidhe leis agus dubhairt sé a theacht leis agus go mbeadh an-oidhche acu in aonacht ag ithe agus ag ól ar feadh na h-oidhche.
    Bhí go maith is ní raibh go h-olc cuadhadar isteach agus nuair a bhí a sáith ithte agus ólta acu chuadhadar ina gcodhladh.
    Nuair a bíodar sgathamh beag na gcodhladh tháinig tart ar "Cos Dhubh" agus deirigh sé agus chuaidh sé ag an mbaraille leana le deoch eile a bheith aige.
    Nuair a chuir sé an soitheach sa mbaraille leis an lean a thógáil aníos chonnaic sé cloigeann coirp sa mbaraille agus nuair a chonnaic sé an cloigeann
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Micheál Ó Cadhain