School: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. Galway
Énrí Ó Máille

1. Triúr Fathach
    Bhí buachaill ann fadó agus bhí sé ag tóruigheacht oibre. Lá amháin bhí sé ag siubhal an bhóthair agus casadh fear air Bheanuighthe sé dhó agus sheas siad ag cainnt. Faoi dheireadh d'fhiafhruigh sé gan fhear an raibh aon bhuachaill aimsire ag teastáil uaidh. Dubhairt sé go raibh sé ag tóruigheacht ceann le fada an lá. Annsin d'fhiarfhuigh sé gan fhear a bhfhéadadh sé é a thógáil agus dubhairt sé go bhfhéadfhadh sé agus fáilte. D'imthigh siad leó agus thug an fear a dhinnéar gan bhuachaill. Nuair a bhí a dhinnéar ithte ag an mbuachaill dfhiarfhuigh sé gan fhear a mbeadh mórán oibre le déanamh aige agus dubhairt an fear nach mbeadh.
    Dubhairt an fear nach mbeadh rud ar bith le déanamh aige acht na beithidhigh a choineál amach as talamh
    Máirtin Ó Conroigh
    Máirtín Ó Conroigh