School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (continued from previous page)
    bháis mála cnó agus casúr a chur isteach san g'cónra leí. Dimthigh na blianta thart nó gur caileadh cuid de muinntir an tighe nó nac raibh fágtha act beirt.
    Aon lá amháin nuair a bhí an bheith sin imthighthe amach. Do bhuail pian an t-sean bhean agus bhí sí gar a bheith caillte nuair a thainig eadar isteach. Dimthigh ceann acu i g'coinne an t-sagairt agus do réidhtigh an duine eile suas an teach. Tháinig an sagart agus thug sí faoistín agus cumaoin naomhtha dí.
    An lá indhiadh sin chuaidh duine acu amach ag baint na g'cno agus agus cuir sí isteach i mála iad agus an lá a bhí sí le cur chuir eadar an mála cnó agus casúr isteach san gcónra leí act níor bhaineadar an croiceann dóibh cor
    Máire Níc Aodhagáin
    Cill Bhríde, Co. Mayo