School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Tobar Beannuighthe
    Tá tobar beannuighthe ins an m'baile a bh'fuil comhnuidhe orm. Tobar Brighde a tugtar air. Tá an baile ainmnighte(eadh) ina diaidh freisin. Sé sin Cill Bhrighde agus an teach phopail is goire dó teach Phobail Naomh Brighde an t-ainm atá air.
    Tagann go leor daoine go dtí an tobar ag tabhairt turas. Tá teach bheag inaice an tobair freisin. Téigeann na daoine thart ar an teach bheag cúig uaire déag ag rádh an pháidrín agus seact n-uaire thart taobh istighch sa teach agus seacht n-uaire thart ar an tobar freisin. Ní truimigheann an tobar sin cor ar bith.
    Bíodh go leor daoine ag
    Máire Ní Aodhagáin