School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

t-ainm a bhí orra act sílim gur loinsigh a bhí orra.
    Bhí teach deas acu ann insan gcoill ar thaobh an bhóthair áit a raibh go leor crann. Tá cuid de na ballaí ina seasamh fós. Nuair a cailleadh na [?] thugadar an talamh do na daoine a bhí thart orrta. Annsin ní raibh áird ar bith ar an sean teach uaidh sin amach.
    Tá go leor sidheóga ins an áit anois nar is iomdha duine airigeans sidheóga thart ann. Aon lá amhain chuaidh triúr fear isteach sa gcoill ag gearradh crainn. Nuair a bhí siad gearrtha acu chrochadar leo ar a dhruim iad act níor leiteadh i bh'fad iad caitheadh clocha leo D'fhéacadar thart act ní fhacadar duine ar bith.