School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Fadó riamh bhí rí agus bainríoghain ann agus bhí inghean acu Mhaireadar go sona sasta le cheile go ceann i bhfad act annsin fuair an bainríoghain bás agus pós an rí aríst.
    Ní raibh an dara bhean cineálta leis an gcailín. Labhradh sí go garbh leí. Bhuaileadh sí í. Sa deireadh dhíbir sí as an bpálás í. "Imthigh leat amach ar an gcnoc" ar sise "agus bhí ag tabhairt aire do na caoirigh. Níl slighe duit annseo."
    Beigin don cailín bocht an cnoc a thabhairt urithe féin. Ní bhfuair sí greim le n-ithe ó dhuine ar bith. Do cheap an leas-mháthair nach fada a bheadh sí beo amuigh sa fuacht gan dídean gan beacha. Act bhí sean caora dubh sa tréad agus thagadh sí chuici agus thugadh sí biadh dí agus eadaigh le cur uirthí. Mar sin do mhair an
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Eibhlín Ní Bhearshúlaigh