School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Ins an t-sean aimsear a bhfad ó shoic bhí sean bhean 'na comhnuidh i mbaile beag in aice le Loch Measga. Bhí sí pósta le bliadhaintaibh gan cloinn dho bheith aici.Aon tráthnóna amháin chuaidh sí le cruisgín uisge d'fhaghail as tobar beag ag bun sgeiche ar taobh an bhóthair i-ngar don tigh.
    Nuair a bhí an cruisgín líonta aici chonnaic sí sean-bhean 'na suidhe ag geig den sgeich agus í ag cíoradh a cinn os cionn an tobair.
    Go deimhin arsa Máire Ruadh bí sin ainm na mna. "Budh chóir áit eicín d'fhagháil le do ceann a cioradh gan bheith ag salughadh an tobair." "A Mháire" ars an t-sean-bhean "rinne mé sin le cainnt a bhainnt asat is fada mé ag iarradh cainnt leat." "Ceard tá agat le rádh liom" arsa Máire Ruadh?
    "Tá tú i bhfad pósta gan
    AT0513A: Six Go through the Whole World