School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Bhí fear ann fadó. Gobán Saor a bhí mar ainm air. Fear an-chliste ab eadh é. Bhí mnac aige act ní raibh sé chomh cliste is bhí a athair. Se an rud a bhí ón Gobán Saor ná a mac a bheithy phosta le mnaoi cliste.
    Lá amháin thug sé croicean caorach don mac agus dubhairt sé leis, an croisceann a dhíol agus an croiceann agus luach an chroicinn a tabhairt abhaile. Chuaidh an buachaill go dtí an margadh agus níorbh fhaoi go d'tháinig fear suas go dtí é. D'fiafe sé de cén luach a bhí ar an gcroiceann. "An croiceann agus a luach" ars an buachaill. Thosuigh an fear ag gáiridhe agus chuaidh sé thart ar an t-sráid ag rádh go raibh amadán suas an t-sráid a bhí croicheann caorach le díol aige agus se an rud a bhí sé ag iarra
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Bríghid Ní Ghiubuin