School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Seo sgéal a chuala mé ó na sean daoine go raibh sean bhean ann fadó. An lá seo deirigh sí roimh an lá cun dul ar an aonach. An áit ina raibh an t-aonach le beith bhí sé tuairim's é mhíle uaithí agus bheadh sí sgatamh maith ag dul ann. Ní raibh aon chlog ag na daoine an uair sin cor ar bith agus ní raibh fhios aicí cén t-am a neirigheóchadh sí.
    Dimthigh sí leí agus ar mbealach dí casadh sean-fhear leí thainig faithchíos uirthí mar bhí an sean fhear caillte le fada acht dubhairt sé leí gan aon fhaitchíos ar bith aici roimhe nach raibh sé ar tí aon dochar a dhéanamh. Thosuigheadar ag cainnt agus af comhradh annsin. Níorbh
    Mairéad Ní Fhinn
    Baile Uí Bhuíáin, Co. Galway