Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

Bhí mac baintreabhaige ann fado agus dúil go mór aige bheith ag foghlaereacht chuile lá.

Bhí mac baintreabhaige ann fado agus dúil go mór aige bheith ag foghlaereacht chuile lá.
    Aon lá amháin amach leis agus bí sneachta mór ann. Chonnaic sé préachán ar an talamh agus a chuid fola ar an sneachta. Tháinig sé abhaile annsin agus dubhairt sé lena mháthair nac bhpósfadh sé aon bhean ac bean a bhead na trí dathanna sin uirthi sé sin a gruag a bheith com dubh le sgiathán an phréacháin a .. a bheith comh geal leis an sneacta agus a gruadh a bheith comh dearg le fuil.
    Lá eile d'eirigh sé agus chonnaic sé éan ar an bhfuinneóig agus bhí na trí dathanna sin air. Amach leis indiaid an ein ac d'imthigh sé uaidh. Maidin lá'n [!] na bhárach bhí an t-éan ag an bfuinneog arís
    AT0313: The Girl as Helper
    Micheál Ó Máille