Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    é gan morán moille. Amach leis an mac annsin go dtí an áit a raibh an mála caithte. Thóg sé é aníos as an loch agus céard a bhí ann acht mála óir. Bí áthas an domhain ar an mac agus a mnaoi agus bhíodar go sásta saidhbhir indiaidh sin.
  2. An Cat Dubh
    Bhí fear agus a bhean in a gcomhnaidhe idteach mbeag uair amháin agus bhí cat dubh aca. Nuair a bhíodh siad ag réidtiughadh an dinnéir nó an briocfásta théigheadh an cat dubh suas ar an mbord agus caithfidh an bhean píosa aráin a thabhairt dó.
    Aon oidhche amháin tháinig an sagart isteach ins an teach seo agus d'iarr sé loistín ar mhnaoi an tighe go maidin Thug bean a tighe dó é. Reidhtigh sé cupán té dó agus chuaidh sé soir ag an mbord a ól. Léim an cat dubh suas ar an mbord agus thóg píosa aráin leis agus d'ith sé é. Bhí náire ar an mnaoi go ndearna an cat