School: Clochar na Fáirche (roll number 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. An Tarbh
    Bhí bean ann uair amháin agus bhí triúr inghean aice. Lá amháin bhí siad istigh ins an seomra agus chonnaic siad tarbh mór amuigh ins an ngairdín ag tochailt agus agus briseadh na mbláthanna Amach le duine de na cailíní go ndíbrochadh sí é. Bí slat mhór ina láimh aice. Do bhuail se buille air ach do ghreamuigh an tslat don tarbh agus do ghreamuigh sise den tslait agus as go brácth leo tar sleibhte agus gleannta agus stad ní dhearnadar nó go dtáinig siad go caisleán mór.
    D'iompuigh sé amach annsin gur fear breagh áluinne a bhí ann in-ionad an tairbh. Bhí sé an deas leis an gcailín agus thug sé isteach go dtí an caisleán í. Theasbáin sé a chuid seomra dí agus a leithéad ní fhaca sí ariamh roimeh sin
    Maidin lár na bháiread dubhairt sé leí go raibh sé féin ag dul ar thuras agus nac mbeadh sé sa mbaile
    Tomás Ó Fhlannagáin
    Feirmeoir