School: Clochar na Fáirche (roll number 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. An Gamhain Glas.
    Bhí gasúr ann fadó agus cailleadh a mháthair. Phós an t-athair arís ac ní thiubhradh an leas-mháthair tada le n-ithe do'n mhac. Chuireadh sí amach ag fosuidheacht eallach uile lá é.
    Maidin amháin chuaidh sé amach agus tháinig a mháthair féin chuige. Bhain sí an adharc den ghamhain glas agus thóg sí amach éadach-chláir agus scar sí ar an talamh é. Bí neart le n-ithe air. B'shin mar bhí an schéal aige uile lá indiaidh sin ar feadh tamaill fhada. Nuair thagadh an gasúr abhaile uile oidhche dheireadh sé “Is truagh nach bhfuil mo leac lighte, mo chosa nighte agus mé mo chodladh”
    Áine Ní Mhaolruaidh
    Domestic worker