School: Cluain an Bhrúnaigh (roll number 13385)

Cluain Brón, Co. Galway
Máire Ní Ghiobúnaigh

1. Déantar Cros Bhrighde as dhá chlár. Cuirtear ceann acu treasna ar an gcean eile agus táirnge in a lár chun iad a chongbháíl daingean. Déantar an Cros sin an lá deire do mhí Eanair, agus crochtar os cionn an dorais é. Dóíghtear i gceann na bliadhna é agus cuirtear ceann nua in a áit. Ofráiltear an Chóróín do Naomh Brighid an oidhche sin.

LUIBHEANNA AGUS CRAOBHACHA
    Tugtar caorthann isteach sa teach Oidhche Bealtaine. Tugtar cuileann isteach Oidhche Nodlag, an Fhailm beannuighthe Domhnach na Failme. Tugtar eidheann isteach freisin i rith na Nodhlag. Caithtear an seamróg lá Fhéile Phádhraig in ónóir de Naomh Phádhraig. Ní dhéantar aon cros in ónóir de Naomh Pádhraig.
    Tugtar uisge beannuighthe trí huaire sa mbliadhain, Domhnach Cásga Domhnach Cingcíse agus lá Nodlag. Tugtar uisge as tobar Mám Éan, as Tobar Muire agus Tobar Feichín i nDubhachta. Deirtear go bhfuil léighiseanna ins na h-uisgí sin

Fuair mé an eolas seo ó mo shean-mháthair
    Máire Ní Cadhain,