School: Cluain an Bhrúnaigh (roll number 13385)

Cluain Brón, Co. Galway
Máire Ní Ghiobúnaigh

1. (continued from previous page)
    Bíonn cluichthe fá leith ag na buachaillí sa nGeimreadh mar ní bhíonn na laetheannta sáthach breágh le bheith taobh amuigh. Bíonn siad ag imirt cartaí is cluichthe eile. Is maith leis na cailíní bheith ag súghradh taobh amuigh mar bhíonn na laetheannta go breágh sa Samhradh.
  2. Bíonn a lán trácht ag na daoine i dtaobh laetheannta áirith. Caithfí na daoine atá ag tabhairt leighiseanna do dhaoie iad a thabhairt dóibh Dia Luain nó Dia Céadaoin nó ní éireochadh leo. Deirtear go bhfuil sé sona tosnughadh ar aon obair Dia h-Aoine cur i gcás treabhadh, ag déanamh tighe nua, nó troscán a chur isteach i dteach nua. Bíonn an mí-adh ar na daoine na laetheannta eile.
    Tá lá eile ann agus tugtar "Lá Crosta na Bliadhna" air. Má bhíonn éinne crosta an lá sin béidh sé crosta ar feadh na bliadhna. 'Sé an lá sin ná an chéad Domhnach don Caorghaos. Níl aon nósanna i dtaobh an lae sin. 'Sé Dia Luain an lá i fearr deirtear le fataí a chur. "Aoine an Chéasta" an lá is fearr le barraí ar bith a chur sa talamh. Má chuirtear fataí an lá sin deirtear go n-éireochadh leo. Cuireann cuid de na
    Sorcha Ní Shúilleabháin
    Máire Ní Shúilleabháin