School: Cluain an Bhrúnaigh (roll number 13385)

Cluain Brón, Co. Galway
Máire Ní Ghiobúnaigh

1. Bíonn caitheamh aimsire ar siubhal ag na buachaillí agus ag na cailíní nó nach mbíonn aon rud eile le déanamh acu . Bíonn na cailíní ag déanamh bláithfleascanna, nó ag déanamh babóg dá chuid féin. Seo í an caoi a déantar slabhraidhe bláthanna. Gheobhtar a lán nóiníní ar dtús agus cuirtear snáth tríd na nóinįní go léir le snáthad. Nuair a bhíonn sé sin déanta bíonn slabhra deas acu. Is maith leis na cailíní ôga slabhra bheith thart fá'n a muineál acu, ach ní fhanann na nóiníní úr acht ar feadh lae amháin.
    Bíonn na cailíní ag imirt caislín cloch, ceithre cóirneal, agus anois agus arís bíonn siad ag imirt liathróid láime. Siad na cluichthe is mó a bhíodh acu fadó ná ceithre coirnéal agus caislín cloch.
    Bíonn na buachaillí ag imirt peile, ag déanamh topaí d'adhmad, ag déanamh gunnaí de'n ceann truim, agus cliabháin éin chun breith ar na luin. Bíonn lúba acu chun breith ar na coiníní. Is maith leis na daoine na coiníní mar tá siad deas le n-ithe.
    Sorcha Ní Shúilleabháin
    Dubhachta, Co. Galway