Scoil: Cluain an Bhrúnaigh (uimhir rolla 13385)

Cluain Brón, Co. Galway
Máire Ní Ghiobúnaigh

Ar an leathanach seo

1. Sé an tam den bhliadhain is mó a phósann daoine ná San Samhradh agus san Éarrach. Ní phósann éinne ar feadh na h-Inide, acht uaireannta phósann daoine lá Fhéile Pádhraig. 'Siad na laetheannta is mó a phósann daoine Dia Luain, Dia Máirt agus Dia Céadaoin.
    Déanann cuid de na daoine cleamhais anois. Déantaoí iad go minic fadó. Tugann na daoine stoc agus airgead don cailín mar spré. 'Sé an rud is mó a thuibhraidís dobhtha fadó bó agus éadaigh mar fortún.
    I dteach an Phobail a bhíonn's an pósadh ar siubhal. Fadó bhí cuid de na daoine i bhfad ón Séipéal, agus is ins na tighthibh a bheadh an pósadh ar siubhal. Bíonn bainfheis mór acu san oidhche. Tagann cáirde ó chúile áit agus bíonn siad ag ithe, ag ól, ag damhsad agus ag seinm.
    San am fadó bhí 'buachaillí tuighe' ag imtheacht. Thagaidís isteach agus an pósadh ar siubhal. Bhíodh sean-éadaigh agus hataí ortha. Bíodh tuighe tart timcheall ar a muineál acu comh maith. Cuireadh na daoine fáilte rompa ag an bainfheis. Bhidís ag déanamh spóirt ag damhsadh agus ag seinm. Gheobhaidís tar ó mhuinntir an tighe agus bhíodh árd tam acu, agus bhí aoibhneas ar na daoine bheith ag éisteacht leo.
    1. Deirtear go bhfuil sé sona pósadh in éadaigh gorma.
    2. Luain soir Máirt siar, Céadaoin an la is fearr acu.