School: Corr na Móna

Corr na Móna, Co. Galway
P. Ó Maille

1. Sgeál
    Bhí Rí sa doman thoir fado agus bhí triúr mac aige agus bhí sé fhéin agus iad fhéin an-mhór lé chéile. D'eirig fearg eatorra agus ní ghéilleadh an clann mhac don-n-athair agus dúbhairt sé go ndibreocadh sé as a ríogacht iad agus nach dtubhradh sé dhóibh ach sgilling an duine
    Bhí go mait Dhíbir sé as an ríoghacta iad agus thug sé sgilling an duine dhóib. Bhíodar ag imtheacht leó go dtáiniceadar go dtí crosbhóthar. Cuaid duine acu soir duine eile siar duine ó dheas
    Bhí an mac ba seine ag imteacht gur casadh ceannaidhe bóthair leis agus é ar leath cois ar leath láim agus ar leath shúil. Tá rud annseo agam agus is fiu ríogact é. Cé méad a bhead agad ar a deir mac an Rí. Leath a bfuil agadh a deir an ceannaidhe. Thug sé leath na sgillinge a thug a-atair dhó an lá a dimtig sé
    AT0654: The Three Brothers