School: Corr na Móna

Corr na Móna, Co. Galway
P. Ó Maille

1. Sgéal
    Bhí Rí i nÉirinn fadó agus phós sé bean agus ba geárr gur imtigh sí uaid. Phós sé iríst agus bhí aon mhac amháin acu. Bhaist siad Solla Mhic Dáithche an Rí ar. Bhí sí a fás suas agus lé mar bhí sí a fás bhí sé bearthach.
    Bhí go mait gur cailleadh an chéad bhean ach ní raibh sí caillte chur i bith ach bhí sí lé na pósadh lé fear eile. Nuair a bhí sí caillte má bfiar dhi fhéin. Tháinic Solla agus dúbhairt sé nach raibh sí caillte chur a bith ach ligeann uirthe fhéin agus an bhean a bhí ag éisteacht leis.
    Dúbhairt sé leó bonniadacha a cos agus foramacha i súl i dhógh isteach go dtí an craimh agus níor chorruigh sí cos ná lám thar éis an méid sin pionúis
    Cuireadh sa gcónra
    Máirtín Ó Duithche