School: Corr na Móna

Corr na Móna, Co. Galway
P. Ó Maille

1. Is sgéal é seo a raibh go leór leagan de in go leór áit ar fúd na hÉireann fadó measaim. Níl annso ach giota beaga.
    Bhí suidheamh an sgéil leagtha in Dúithche Sheoigheach nó ar sean bhóthar idir Iar Umhaill agus Uachtar Árd.
    Chuala mé é ó m'athair Micheál Ó Máille go ndeana Dia Grásta ar anam. Cailleadh é sa mbliadhain 1918. Rugadh sa mbliadhain 1829.
    Is é mo bharramhuil gur uaidh seo a sgaip na leagannacha eile mar ins an am ar ceapadh an sgéal sgapadh amhráin agus scéalta ó bhéal go béal ar fud na hÉireann.
    An Sgéal
    Bhí fear as Iar Umhaill fear de Mháilleach a dul go Gaillimh. Ní raibh bóithrí ann an uair sin mar atá anois.
    Bhí sean bóthar ó Louisbourg Cluan Cearlan, a teacht aníos Claiscéim bun Dorcha thart bharr Easa aniar an Lionán Muintireain Béal atha na mbreac soir a Ráith, soir leic Aimhreidh gur shroich sé bóthar mór na Gaillimhe a rinne Máirtíneach ó
      1. poetry
    P. Ó Máille