School: Tír na Cille (roll number 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. Galway
Teachers:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

1. Bhí baintreabhach ann fadó agus bhí aon mhac amháin aicí a bhí an mhór acht bhí sé in a chropach. Bhí sé i gcomhnuidhe sa luaith agus ní íosfadh sé tada acht min choirce agus dólfadh sé bainne géar. Bhí fear éigin san áit a bhíodh ag tabhairt mín choirce agus bainne géar dhó. Lá amháin deitigh sé an mháthair agus nuair a tháinig sí abhaile d'innis sí dá mac céard a tharla acht dubhairt seisean nach raibh aon neart aige air.
    Bhí daoine ag obair ar bhóthar a bhí dhá dhéanamh taobh amuigh de'n teach. Dubhairt sé le na mháthair a dhul amach agus gró a thabhairt isteach go ndíreochadh sé a ghlúna acht bhris sé an gró. Fuair sé ceann eile annsin agus bhris sé é. Tugadh ceann mór isteach cuige annsin
    AT0650**: The Strong Youth
    Nóra Ní Catháin