Scoil: Cloch Bhreac (uimhir rolla 12106)

An Chloch Bhreac, Co. Galway
Pádraig de Búrca

1. Béaloideas
    Sgéal - Seán na muice
    Bhí fear uasal i Éirinn fado agus thastaí buachaill uaidhe. Annsin dubhairt sé, an buachaill i bfearr a thioceacadh i n-a shraid maidin lár na bharach go gcoinneadh sé é. Maidin lár na bharach bhí sgata fir sa tsraid, agus an fear a thastaí an buachaill uaidhe dubhairt se nach dtoigfaidh sé aon bhuachaill aca ach Sean na muice. Annsin chuaidh siad abhaile uilig ach Sean na muica. Annsin dubhairt an fear uasal leis nach raibh tada le déanamh aige ach an fear uasal a thabhairt go dtí an baile mór gach lá le car agus capall agus a bhéadh ag cuadeacadh muc nuair a bhéadh an méid sin déanta aige. Annsin lá amháin mharbuigh bean an tighe gé, agus nuair abhí sí bruithte thoig Sean ceann go na cosaí. Annsin dubhairt an fear uasal le Sean nach raibh ar an ngé ach aon chos amháin, agus dubairt Sean nach mbíonn ar na geachamhaí ach cos an seo gan bhlian. Ach dhá mbhaineach dé bhean rithe mhaith astaíchúil dar mharbuigh sé an ghé bhéadh dhá cois uirri, annsin
    AT0921: The King and the Peasant's Son
    AT1005: Building a Bridge or Road