School: Cloch Bhreac (roll number 12106)

An Chloch Bhreac, Co. Galway
Pádraig de Búrca

1. (continued from previous page)
    thainigh lá an bhreathamhnais bhí an fear bocht lé crochadh, agus nuair a connaich sé an aturnae dubhairt sé gur uaidhe sin a cheannuigh sé an capall. dubhairt siad leis a bhéal a dúnad. D'fiarruigh siad don agur - nae ar cheannuigh an fear sin aon chapall uaidhe, agus dubhairt an aturnae gur cheannuigh fear éigin capall uaide cht nach taibh sé dearbhfa an é an fear sin a cheannuigh í. Acht más é an fear sin a cheannuigh í arsa an aturnae ta ainm agus mó shloinead ar cnú dheas déirigh an chapall. D'féach siad ar an gcapall agus nuair a connaich siad an crí dubhairt siad go gcrochfad an fear úasal ina áit, acht dubhairt an fear úasal nach gcrochfadh go dtubharfadh sé mile punt dho. Thug sé mile punt don fhear bocht. Tug an fear leath don airgid don aturnae.
  2. Sgeal - Mach na Baintreabhaighe.
    Bhí rí í nÉireann uair amháin agus bhí inghean amháin aige. Chuir an rí sgeal amach duine ar bith a bhaineach eitheach as go mbéidh sí le fághail aige. Agus duine ar bith nach bhaineach eitheach as go bhaineach an rí an cloigheann dho. Bhí faithchios ar dhuine ar bith theact mar bhí siad ag ceaphadh go bhaineach an rí an cloigheann dhoibh. Bhí mach
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Máire Seóighe