School: Cloch Bhreac (roll number 12106)

An Chloch Bhreac, Co. Galway
Pádraig de Búrca

1. Bhí fear an fado, agus ghóid sé capall ó dhuine níasal. Fuair siad an capall aige agus chuireadar sa bhpriosun é. lá amháin bhí aturnae ag dul tharc agus thanig sé isteach sa bhpriosun ag an fhear bocht. Agus d'fiarruigh sé do tuige taibh sé sa bhpriosun na ceard a rinne sé as an mbealach. Dubhairt sé gur chóid sé capall ó dhuine úasal. D'fiarr uigh an aturnae dho raibh mórán mutann aige agus dubhairt an fear bocht go raibh. Má tá arsa an aturnae ní annseo bá cheart dhuirh a bheith. Dubhairt an aturnae leis dhá bhfecheadh sé é héin lá an bhreathamhnais agus an culaith eadaigh atá anois an a radh gur uaidhe féin a cheannuigh sé an capall. D'fiarruigh an aturnae dho cé áit a raibh an capall agus dubhairt an fear bocht go raibh sí ina leitheadh seo do phairc. Annsin d'imtigh an aturnae agus chuaidh sé go dtí an phairc a raibh an capall ann. Agus dubhairt sé leis an fhear a bhí ag cudheach an chapaill a dul ar thóir óil dho agus go dtudheach sé féin an capall go bfeilleach sé ar áis. Nuair a fuair an aturnae an fear imtighthe tugh sé ar a gcapall agus chuir sé crú uirrtí a raibh a ainm agus a shloineadh féin air. Nuair a thanigh an fear ar áis ní raibh aon dúi ag an aturnae san ól, acht bá chumha leis ó tharla go raibh an obhair deanta. Nuair a
    Máire Seóighe
    Pádraig Seóighe