School: Driseachán (roll number 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal (continued)

Bhí 'sé ina dlighe i n-Éirinn fadó gach duine a dhóghadh chomh luath is a bhéidís trí sgór bliadhain d'aois.

(continued from previous page)
    bhí sean-fhear ann a bhí ós cionn na h-aoise sin. Ní raibh aoinne sa teach leis ach a mhac agus bean a mhic. D'iarr an sean-fhear ar an mac é chur síos fá'n urlár agus nár bhféidir leaoinne é fhághail. Rinne an mac amhlaidh. Bhí daoine ar a thóir ag an righach níor bhféidir leo é fhághail. Dubhairt fear feas an ríogh leis an mac a charaid, a mámhaid agus bréagán a thighe a thabhairt go dtí an chúirt. Ní raibh fhios ag an mac céard iad sin ach casadh fear dó agus dubhairt sé leis gur bé a chapall, a charaid, gur bí a bhean a námhaid agus an mhalrac bréagán a tighe. Chuaidh an mac chuig an gcúirt agus thug leis na rudaí seo. Leag sé a lámh ar a chapall agus dubhairt "sin é mo charaid," ar an malrach agus dubhairt "sin é bréagán mo tighe" agus ar a bhean agus dubhairt "sin í mo charaid". Tháinig fearg ar an mnaoí agus dubhairt tuige an dtiubharfá námhaid orm-sa agus t-athair thíos sa sileár agat le deich mbliadhna agus gan mé 'á innseacht". Bhí fhios annsin cá raibh an sean-fhear bhí sé le dhóghadh lá ar na bhárach.
    Bhí go leor daoine le bheith cruinniighthe ag an teine agus h-iarrffaidhe ar gach duine sgéal an innseacht. Ar a bhealach do'n mhac casadh fear air a dubhairt nach raibh aon sgéal aige. Dubhairt an mac leis "abair nach bhfuil aon sgéal agat ach go bhfuil mise ioctha agat le sgéal innseacht i d'áit." Thárla gach rud i gceart ná gur h-iarradh ar an bhfear seo a sgéal innseacht. Dubhairt sé nach raibh aon cheann aige ach go raibh fear íoctha
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    AT0981: Wisdom of Hidden Old Man Saves Kingdom