School: Driseachán (roll number 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal (continued)

Bhí bean ann fadó agus cailleadh bó uirthi.

(continued from previous page)
    Lá amháin bhí sí ag dul ar an aonach leis an gcraiceann a dhíol. Chuaidh sí isteach i dteach le na sgíth a leigean. Teach na sídheoga a bhí ann ach ní raibh fhios aice sin. Bhí sean-bhean agus lánamhain óg sa teach. Bhí an bhean ag dearcaidh ar bhó a chonnaic sí ceangailte i gceann an tighe. D'fhiafruigh an fear dí tuige an raibh sí ag dearcadh ar an mbuin agus dubhairt sí "Muise féictear dom gur cosamhail le mo bhó féin í. "Agus" ar seisean, "céard déanfá dá mba í bhéadh ann". "Muise" ar sise "cé'n caoi ndéarfainn é agus a craiceann agam le díol". "Bhoil, sin i do bhó . Ar mhaith leat í fhághail? " "Ba mhaith" ar sise. Nuair a bhí an fear ag leigean na bó amach dubhairt an chailleach léi "Má fhághann tú an bhó fágh an bhuarthach". "Is fearr duit an bhuarthach a thabhairt dom anois" ar sise. Tháinig fearg ar an mnaoí óig agus dubhairt "Má tá tusa ag fághail na bhuarthaigh tabhair dhom-sa craiceann mo mháthar". Nuair a fogladh an mála is craiceann caillighe a bhí ann i n-áit craiceann bó
  2. Scéal

Bhí fear i Sasana fadó agus ba mhaih leis a imeacht go hÉireann.

Bhí fear i Sasana fadó agus ba mhaith leis a theacht go h-Éirinn. Chuaidh sé isteach i siopa lá agus d'fhiafruigh de'n t-siopadoír an raibh a leithéid
    Eibhlín Nic Allmhúráin
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. Galway