School: Driseachán (roll number 16647)

Drishaghaun, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

Nuair a bhíodh Raftaire ag dul ar fud na tíre bhí sagairt gann. Cheap sagart go mba mhaith an rud cuid de'n Teagasg Críostuidhe a mhúineadh dhó ionnus go mhúinfeadh sé de na daoinibh é. Thosuigh sé ag múinedh dhó fá'n mBaisteadh. Nuair a cheap sé é bheith i ndon é dhéanamh d'iarr sé air a hata a bhaisteadh. Rug Raftaire ar an hata agus dubhairt

" reithe (?) bí i t-athair, caora bí i do mháthair 's olann thú fhéin le h-ómós do d'athair, 's le meas ar do mháthair sé'n t-(?) a bhéárfas mé ort sean cáibín liath "

Áine Ní Sheoíge,
Driseachán

Bhí bean ann fadó agus bhí cat dubh aicí.

Bhí bean ann fadó agus bhí cat dubh aicí. Bhí an cat ag ramhrughadh agus bhí iongnamh ar na daoinibh. Bhíodh sí ag tiomaint na beatha agus ní (?) cheart dí é. Thaínig sagart isteach lá agus d'fhiafraigh dí céárd a thugadh sí le n-ithe do'n chat. Dubhairt sí " diabhal tada ach beagán de gach cineál a bhíodh (?)

Áine Ní Sheóighe