School: Driseachán (roll number 16647)

Driseachán, Co. Galway
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal (continued)

Fadó bhí na uighearnaí talmhan ag caitheamh bhfeilméara amach as a gcuid talmhan.

(continued from previous page)
    ‘a chaitheamh gur ordaigh an tighearna do Dhómhnaill dhul amach an bóthar. ‘Nach cuimhneacht leat gur gheall tú dom nach gcaithfeá amach go deó mé. “Níor gheall agus ní raibh baoghal ar bith orm.” “Nach cuimhneach leat gur dtug tú sgrióbhtha ó do láimh dom é?” ‘Sbáin sé an páipeár don tighearna. Ní dheárna an tighearna ach a chúl iompódh leis agus dubhairt “a Dhomhnaill Uí Bhriain is do dhá súil I do dhiaidh”
  2. Bhí cailín ann uair amháin agus bhí sí an-leisgeamhail. Chuaidh a máthair amach lá agus d’fhág sí cáca ar an teine agus dubhairt léi gan é fhágail ró-fhada thíos. Nuair a tháinig sí isteach ‘san tráthnóna agus í trom tuirseach fuair sí an cáca dóighte. Chuaidh sí amach lá eile agus d’fhág sí pota leite thíos agus dubhairt leis an gcailín é a mheasgadh go minic. Nuair a tháinig sí isteach an tráthnóna seo fuair sí an leite dóighte. Rug sí ar mhaide, bhuail an cailín agus chuir amach ar an tsráid ag caoineadh í. Casadh duine uasal thart agus dubhairt an mháthair gur bí féin a bhuail í mar go raibh sí ag obair ró-chruaidh. Dubhairt an duine uasal go bpósfadh sé féin í agus thug sé leis í agus dubhairt go raibh sí go han-mhaith. Tugadh cuid mhaith olna dí agus dubhradh léi a chárdáil sa sgioból. Chuaidh sí