School: Coill Maolacáin (roll number 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

1. Cleasanna Oidhche Shamhna
    Crochtar suas ubhall le sreangan agus déantar iarracht greim a thabhairt air le na bhéal agus an chéad dhuine a thógas greim láidir air tugtar an t-ubhall dhó.
    Fághtar tubáin agus líontar le uisge é agus chuirtear píosa trí píghne síos ann agus deanann gach duine iarracht breith air le a bhéal agus an chéad dhuine a bheireanns air, bíonn sé aige.
    Fághtar trí fó-cupáin agus chuirtear créfeóg ar cheann acu, fáinne ins an gceann éile agus uisge ins an tríomhadh ceann. Annsin chuirtear dallóg ar duine éichínt agus má chuireann sé a lámh ins an gcréfeóig ‘sé an chéad dhuine a gheobhfas bás. Má chuir-eann sé a lámh ins an uisge rachaidh sé thar léir, agus má chuireann sé a lámh ar an bhfainne, phósfaidh é.
    Tagann buachaillí an bhaile le chéile agus chaitheann síad cabáiste agus rudaí éile ar na fuinneóigíbh agus na doraisíbh le faitchíos a chur ar na daoiníbh istigh
    Máire Ní Bhreathnach
    Mám Gamhna, Co. Galway