School: Coill Maolacáin (roll number 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

1. Bhí fear agus bean in a gcomhnaidhe i gCo Mhuigheó fadó agus bhí go leór ba bainne acú. Lá amháin nuair bhíodar gá bhláthaint ní bainne a thaladar acht fuil. Ní raibh fhios acú céard a thárla. Lá in a dhiaidh sin tháinic sean bhean isteach chuca agus d'iarr sí deoch bainne ortha gus d'innis an sgéal dhí. Annsin dubhairt si leó na naoí mba bainne is fearr a bhí acú a thabhairt chuice. Do bhligh sí naoí bpionnta bainne uatha agus thóg sí naoi ribí ó iorbaill gach bó. Dhún sí an doras agus dubhairt sí le fear a-tíghe maistre a dheanamh agus thosuigh sí ag chaitheadh na ribí ceann in dhiaidh chinn isteach sa teine. Nuair a bhí an ceann deireannach chaithte isteach aici chuala siad duine éicint ag teacht agus dubhairt an sean bhean, "Seo i an duine atá ag deanamh an dochair ort, agus rud ar bith a dh'iarras sí ort, dean é."
    Annsin tháinic bean ruadh isteach agus
    Máire Ní Bhreathnach