School: Coill Maolacáin (roll number 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

1. Bhi maor i nGleanglas dar ainm Máirtín Seoighe. Lá d'eirigh sé an-mhoc agus bhí na beithidhigh imthighthe uaidh. Ansin chuaidh sé gá dtóiruigheacht. Chuaidh sé isteac i sean-teac i gCnocanbáin agus connaic sé deich gcoinín istigh ann, shil sé go mharbhóchaidh sé iad uiligh. Sheas sé ar an mbarna agus chuaidheadar amac le na taoibh, ceann i ndiaidh ceann, agus ní mharbhuigh sé acht ceann as an deich. Thog sé abhaile é agus croc sé suas ar cul an dorais é, bhí an fear caillthe ar maidin agus bhí an coinín imthighthe.
    Micheál Ó Conghailligh
    Na Cnocáin Bhána, Co. Galway